Een slotje op jouw website

NOS.nl rapporteert op 3 oktober onder de kop "Mensen maken zich te weinig zorgen over digitale veiligheid" een artikel over internetveiligheid. 
Met toeval komt dit stuk kort nadat Google haar browser een update heeft gegeven die mensen wijst op beveiligde websites.
Ook een website kan namelijk veilig of onveilig zijn. 
 
Onbewust van mogelijke gevaren vullen mensen inlog gegevens in op websites en dit vaak gepaard met prive gegevens. Als men iets op een website invult, kan er altijd iemand tussen zitten die opvangt wat jij naar de website stuurt. Het liefst wil jij dat deze persoon echter niet kan zien wat jij invult.
Websites kunnen er voor zorgen dat mensen niet kunnen zien wat jij invult door middel van httpS. Je ziet ze wel vaker, http:// en httpS://. 
Het verschil zit hem zoals duidelijk in de S. Deze staat voor 'secure'. Als jij een website bezoekt met httpS, dan betekent dit dat de verbinding is versleuteld en iedereen die gegevens tussen jou en de website weet op te vangen, niks aan deze gegevens heeft. Dat is toch wel ideaal niet waar?
 
We gaan een tijd in waarbij internet superbelangrijk wordt en daarbij hoort natuurlijk het versturen van vele gegevens via het internet. Ook google heeft dit opgepikt en zij pushen de websitemakers nu om nieuwe websites altijd via een httpS verbinding te laten werken. Zo komen websites hoger in de Google ranglijsten en als een website niet beveiligd is, dan zal er geen groen slotje maar een informatieknopje staan in de url balk.

 
Voor jij dus ergens gegevens invult, kijk altijd even of er een groen slotje aanwezig is zodat je zeker weet dat er niemand met jou meekijkt!
 
Tags:

veiligheid

https

web

nos

artikel

Door: Mart Haarman
Gewijzigd op: 04-10-2016 00:26